Duurzame verzorgingsproducten

Ruimte voor een plant en ruimte in je budget!

Wist je dat je heel eenvoudig kunt snoeien in je budget en tegelijkertijd duurzaam én gezonder leven? Hier vind je tips voor duurzame verzorgingsproducten in je badkamer. Je vervangt meteen alle lelijke plastic flakons en houdt twee kleine glazen potjes en een zeep over. Minimaliseren of consuminderen noemen ze dat ook wel. En je houdt meteen een plekje over voor een plant (of iets anders natuurlijk).

Het komt erop neer dat je jouw gebruikelijke toiletartikelen, zo’n 8 á 9 plastic flessen of flakons, vervangt door twee potjes en een zeep. Dit kan omdat de vervangende producten meerdere mogelijkheden hebben.

Je hebt nodig, de volgende basisingrediënten:

 • Extra vierge biologische kokosolie
 • baksoda of natrium bicarbonaat (niet te verwarren met schoonmaaksoda!)
 • shampoozeep (bijvoorbeeld aleppozeep of Werfzeep)
 • eventueel etherische olie
 • eventueel biologische appelazijn

Met al deze ingrediënten heb je het volgende in huis:

 • shampoo
 • conditioner
 • haarkuur
 • tandpasta
 • dag- en nachtcrème
 • hand- en lichaamszeep
 • deodorant

Hoe gebruik je deze natuurlijke ingrediēnten?

Shampoozeep en conditioner
Shampoozeep is meteen een gewone zeep en kun je dus gebruiken als shampoo, hand- en lichaamszeep tegelijk. Voor je haar: je wrijft de shampoozeep in je natte haar en herhaalt dat eventueel een tweede keer. Daarna uitspoelen. Vervolgens is de goedkoopste manier om een conditioner te verkrijgen: je haar aan het eind spoelen met koud water. Dit sluit de schubben van je haar namelijk waardoor het gladder wordt. Je kunt hiervoor ook appelazijn gebuiken, dat je verdunt met 4 á 5 keer zoveel water. Je doet dit in een plantenspuit en spuit het na het wassen in je haar. Kijk wel uit dat dit niet in je ogen komt, prikt heel erg. Daarna uitspoelen en je krijgt glanzend haar en de schubben van je haar zijn eveneens weer dicht. Voorbeelden van fijne shampoozeep: werfzeep of aleppozeep

Zelf maken: tandpasta en deodorant
Tandpasta en deodorant hebben beide hetzelfde recept, dus je hebt hiervoor maar 1 potje nodig. Het recept: meng twee gelijke delen kokosolie en natrium bicarbonaat met elkaar. Voeg eventueel etherische olie toe (bv kamille of pepermunt).

Natuurlijke gezichtscrème en haarverzorging
Gebruik hier de kokosolie voor. Deze kun je in een klein glazen potje doen. Neem een klein tipje kokosolie uit het potje en vermeng het eventueel met een beetje water. Je kunt ook een beetje kokosolie in je haar doen als masker voordat je je haar wast. Breng het aan bij de de haarwortels en laat het een kwartiertje intrekken.

En, wat ben je kwijt aan kosten?
Kokosolie: 6,50, aleppozeep 5,50, natrium bicarbonaat: 3,-: totaal: 15 euro en je bent klaar voor zo’n 4-6 maanden.

En nu maar aan de slag. Het is waarschijnlijk even wennen in het begin, maar eenmaal gewend, wil je waarschijnlijk niet anders meer en vind je de spullen die je eerst gebruikte helemaal niet zo fijn meer. Bovendien… je wilt toch geen afscheid nemen van die prachtige plant die nu in je badkamer staat?