Blog

gezonde voeding, smoothie

Brandnetel smoothie

Ze staan er nu alweer volop. Hoe maak je een overheerlijke brandnetelsmoothie (en nee, het prikt niet!!):

brandnetels: gezond en lekker!

Ingrediënten (1 pers):

 • 25 brandneteltopjes (met 4 á 6 bladeren)
 • 1 banaan
 • 1 theelepel verse gember
 • citroenschijf
 • water (beetje uitproberen, voeg net zoveel toe totdat je een biogarde-substantie hebt)
 • kokosolie en/of een eetlepel lijnzaad
 • eventueel wat spirulina (vit B) of maca (poeder van energiegevende wortel met plantaardige eiwitten
 • een handje noten met rozijnen

En dan maar blenden! Door het blenden worden de brandnetelblaadjes gemalen waardoor ze niet meer prikken!

tips om duurzamer te leven

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

7 dingen die jij kunt doen

1. Ga voor lokale, biologische en verpakkingsvrije voeding en producten
Kijk eens of er zich bij jou in de buurt misschien een biologische boer bevindt: zoekeenboerderij Vaak zijn zij goedkoper dan de biologische supermarkten en je komt met minder verpakking thuis. In natuurvoedingswinkels hebben ze meestal ook zakjes en hoef je geen plastic te gebruiken om groente en fruit in te doen.

2. Koop tweedehands kleding en spullen, maak het zelf of vraag je af of je het überhaupt wel nodig hebt
Ik heb kort geleden bij de kringloopwinkel een prachtige jas, een tas en twee jurkjes gekocht voor nog geen 30 euro! Goedkoop, leuk en een stuk duurzamer dan nieuwe kleding kopen. Bovendien zag ik dat er nog allerlei andere spullen te koop waren, van pannen tot krantenbakken…

3. Gebruik natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten
In een eerdere blog, heb ik uitgelegd hoe je makkelijk en goedkoop aan duurzame verzorgingsproducten kunt komen. Doe er je voordeel mee!

4. Eet geen of minder vlees en andere dierlijke producten
Veel gezonder en, na even wennen, weet je niet beter meer. Er zijn zoveel verschillende groente die je kunt combineren met noten, peulvruchten of zachte biologische kazen die wel duurzaam geproduceerd zijn.

rauwkost met biologische kaas

5. Verbouw je eigen groente, eventueel op je balkon en/of composteer je groente zelf
Niets is onmogelijk. Er zijn zelfs mensen die groente verbouwen in hun woonkamer! Heb je een tuin, dan is het zeker aan te bevelen er wat groente in te verbouwen. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan kun je je tuin steeds meer uitbreiden met allerlei eetbaars. Je hebt zo altijd verse groente, het is lokaal en biologisch (want je gebruikt natuurlijk geen gif). Een compostbak is makkelijk te maken en zorgt weer voor mest. Kijk op Marktplaats voor een tweedehands compostbak of maak er zelf één zelf-compostbak-maken

6. Geniet van een vakantie dichtbij
Steeds meer vliegreizen worden er gemaakt. Met één lange vliegreis heb je al meegeholpen aan eenzelfde vervuiling van de atmosfeer als één jaar autorijden. Waarom niet binnen Europa blijven? Het is hier echt ook heel bijzonder en mooi.

7. En last, but not least… Stop met je haar chemisch te verven
‘Normale’ haarverven zijn erg toxisch en komen niet alleen in je lichaam, maar ook in het drinkwater terecht. Stop met chemisch verven of ga naar een kapper die met 100% plantaardige kleuren verft. Zie deze website of zoek naar een natuurkapper bij jou in de buurt: natuurkappers.com

Duurzame producten

gezonde en duurzame verzorgingsproducten

Ruimte voor een plant en ruimte in je budget!

Wist je dat je heel eenvoudig kunt snoeien in je budget en tegelijkertijd duurzaam én gezonder leven? Hier vind je tips voor duurzame verzorgingsproducten in je badkamer. Je vervangt meteen alle lelijke plastic flakons en houdt twee kleine glazen potjes en een zeep over. Minimaliseren of consuminderen noemen ze dat ook wel. En je houdt meteen een plekje over voor een plant (of iets anders natuurlijk).

Het komt erop neer dat je jouw gebruikelijke toiletartikelen, zo’n 8 á 9 plastic flessen of flakons, vervangt door twee potjes en een zeep. Dit kan omdat de vervangende producten meerdere mogelijkheden hebben.

Je hebt nodig, de volgende basisingrediënten:

 • Extra vierge biologische kokosolie
 • baksoda of natrium bicarbonaat (niet te verwarren met schoonmaaksoda!)
 • shampoozeep (bijvoorbeeld aleppozeep of Werfzeep)
 • eventueel etherische olie
 • eventueel biologische appelazijn

Met al deze ingrediënten heb je het volgende in huis:

 • shampoo
 • conditioner
 • haarkuur
 • tandpasta
 • dag- en nachtcrème
 • hand- en lichaamszeep
 • deodorant

Hoe gebruik je deze natuurlijke ingrediēnten?

Shampoozeep en conditioner
Shampoozeep is meteen een gewone zeep en kun je dus gebruiken als shampoo, hand- en lichaamszeep tegelijk. Voor je haar: je wrijft de shampoozeep in je natte haar en herhaalt dat eventueel een tweede keer. Daarna uitspoelen. Vervolgens is de goedkoopste manier om een conditioner te verkrijgen: je haar aan het eind spoelen met koud water. Dit sluit de schubben van je haar namelijk waardoor het gladder wordt. Je kunt hiervoor ook appelazijn gebuiken, dat je verdunt met 4 á 5 keer zoveel water. Je doet dit in een plantenspuit en spuit het na het wassen in je haar. Kijk wel uit dat dit niet in je ogen komt, prikt heel erg. Daarna uitspoelen en je krijgt glanzend haar en de schubben van je haar zijn eveneens weer dicht. Voorbeelden van fijne shampoozeep: werfzeep of aleppozeep

Zelf maken: tandpasta en deodorant
Tandpasta en deodorant hebben beide hetzelfde recept, dus je hebt hiervoor maar 1 potje nodig. Het recept: meng twee gelijke delen kokosolie en natrium bicarbonaat met elkaar. Voeg eventueel etherische olie toe (bv kamille of pepermunt).

Natuurlijke gezichtscrème en haarverzorging
Gebruik hier de kokosolie voor. Deze kun je in een klein glazen potje doen. Neem een klein tipje kokosolie uit het potje en vermeng het eventueel met een beetje water. Je kunt ook een beetje kokosolie in je haar doen als masker voordat je je haar wast. Breng het aan bij de de haarwortels en laat het een kwartiertje intrekken.

En, wat ben je kwijt aan kosten?
Kokosolie: 6,50, aleppozeep 5,50, natrium bicarbonaat: 3,-: totaal: 15 euro en je bent klaar voor zo’n 4-6 maanden.

En nu maar aan de slag. Het is misschien even wennen in het begin, maar dat is normaal. Over een poosje wil je waarschijnlijk niet anders meer en vind je de spullen die je eerst gebruikte helemaal niet zo fijn meer. Bovendien… je wilt toch geen afscheid nemen van die prachtige plant die nu in je badkamer staat?